De indek-communicatieterreur
Dit blog werd eerder gepubliceerd op de website van Bijl PR

Een boute kop, dat moet ik toegeven. Toch kwam dit gevoel afgelopen donderdag bij me op toen na weken van droogte de sluizen aan de hemelpoort werden geopend. Het ging regenen, flink regenen. Heerlijk na die hitte. En wat gebeurt: alle nieuws staat bol van de regen, met voor mij als persoonlijk hoogtepunt: ‘ Niet stampen in een plas, want die kan wel eens vies zijn. Het stond er echt! Lekker spetteren in een plas zou wel eens gevaarlijk voor je gezondheid kunnen zijn omdat de straat na een lange droogte viezer is dan normaal. Dus, pas op kindjes van Nederland!
Lang geleden schreef ik op deze plaats over over-the-top-communicatie. Destijds ging het over Staatsbosbeheer die waarschuwde voor de besneeuwde takken in het bos. Die zouden wel eens kunnen afbreken. Allemaal zeer goed bedoeld, maar mij bekruipt langzamerhand toch het gevoel dat een aantal communicatie-collega’s overijverig aan het worden is. Net als journalisten trouwens, want die gaan hier maar al te graag in mee. Het bericht van het stampen in de plassen kwam van RTV Utrecht en werd bijvoorbeeld door de NOS klakkeloos overgenomen.
Informeren of betuttelen
Een prachtig voorbeeld van betutteling is het Nationaal Hitteplan dat twee jaar geleden door Claudia de Breij in een heerlijke sketch
met de grond gelijk werd gemaakt (echt even kijken!). Betutteling is een gevaar dat ook bij risico- en crisiscommunicatie op de loer ligt. “Sluit ramen en deuren” klinkt heel logisch wanneer de zwarte rookwolken van een brand jouw kan op waaien, maar het is ook een open deur (om maar in dezelfde terminologie te blijven) en wellicht voor velen totaal overbodig. Hetzelfde geldt voor de bordjes “gebruik van trapleuning verplicht” die je steeds vaker op kantoren ziet. Het is natuurlijk goed om de leuning te gebruiken, maar maak er alsjeblieft geen verplichting van.
Lachwekkend
Terug naar de regen van afgelopen donderdag. De kleurcodes oranje en geel vlogen ons de hele dag de oren via internet, radio en tv. Nadat het ook nu weer meeviel, lijken die codes toch vooral gedevalueerd tot lachwekkende waarschuwingen. Totdat het natuurlijk echt mis gaat (denk aan de storm afgelopen januari
). Dan hebben de autoriteiten zich in ieder geval goed ingedekt. Want dat lijkt toch wellicht de achterliggende gedachte; het indekken ofwel juridiseren van de samenleving. “We hebben u gewaarschuwd!” Ja dat klopt.
Toch valt de stampen-in-plas-waarschuwing voor mij in de categorie; don’t dry your cat in de microwave. Soms, en voor m’n gevoel helaas steeds vaker, slaan we z’n allen een klein beetje door. Of, zoals een collega hier het verwoordde: “Ik verwacht binnenkort het bericht: van leven ga je dood.”